torstai 24. heinäkuuta 2014

Mitäs me lattajalkaiset tanssijat!

Kipuja jalkapöydässä, polvessa tai selässä? Kuluvatko kenkäsi aina sisäsyrjästä ensimmäisenä? - Vastaus ongelmiin voi löytyä jalkapöydän matalasta holvikaaresta.
Hyvin monella meistä on niin kutsutut lattajalat. Tämä tarkoitta, että jalkapöydän luonnollinen holvikaari on laskeutunut tai muuten vain hyvin matala. Usein lattajalkaisten askelluksen painopiste on siirtynyt jalan sisäsyrjälle, jota kutsutaan myös pronatoivaksi askellukseksi. Pronatoiva askel voi aiheuttaa kipuja nivelissä ja lihaksistossa – usein ongelma heijastuu myös selkäkipuna. Matala holvikaari vaikuttaa koko kehon asentoon kääntäen ensin nilkat väärään asentoon, mikä johtaa siihen, että polvet korjaavat asentoa. Tämä taas vaikuttaa lonkan asentoon, mikä näkyy selän asennossa ja yllättäen pienen pieni asentovirhe jalkapohjassa saattaa näkyä jopa pään asennon virheenä.

Kuva on lainattuTÄÄLTÄ
Moni on mennyt lääkäriin ja kertonut ongelmistaan. Lääkäri on havainnut matalan holvikaaren ja ohjannut potilaansa fysioterapeutille. Fysioterapeutti on antanut ohjeet, kuinka ongelma ratkaistaan – päkiöille nousua, kynien poimimista varpailla, varpaiden ja koko jalkapöydän kipristelyä niin, että jalkapöydän alta mahtuisi kulkemaan vaikkapa muurahaiskompanja… Mutta harva jaksaa kuitenkaan jumpata niin paljon, että tulokset näkyisivät nopeasti. Ja kun tuntuu, että toivottua tulosta ei heti tule niin jumppakin unohtuu. Kuulostaako tutulta?

Kuva lainattu TÄÄLTÄ

Fysioterapeutti antaa myös reseptin tukipohjallisiin, mutta niitä ei saa teetetyksi. Tai jos saa niin ne eivät sovikaan kaikkiin kivoihin tanssikenkiin (tai niihin H&M:ltä ostettuihin balleriinoihin, niin kuin erään asiakkaan kanssa havaitsimme). Tästä seuraa se, että tulee vietettyä monia tunteja illassa tanssien jalkapöytä (ja siten koko keho) väärässä asennossa, ja seuraavalla viikolla mietityttää miten taas sattuu niveliin.
Vaivaan on kuitenkin olemassa apu! Irrallisia, siirrettäviä, kevyellä tuella varustettuja pohjallisia on myynnissä muun muassa meidän verkkokaupassamme ja liikkeessämme. Tuotteen löydät tämän linkin takaa. 
Mikäli ongelma ei ole kovin suuri ja jalkapohjasta löytyy edes jonkinasteinen kaari, korjaamiseen riittää hieman pienempikin apu. Tacco Nova ja Bama Futura -pohjalliset ovat erittäin miellyttävät ja muotoillut , jotka antavat holvikaarelle hyvin tukea. Pohjallisissa on kevyt koroke myös päkiän alla, mikä keventää askellusta entisestään. Mikäli jalkapohjassa ei ole holvikaarta ollenkaan, tämä on myös hyvä aloituspohjallinen, sillä muutos aiempaan on huomattava, muttei kuitenkaan niin suuri ettei käveleminen enää onnistuisi.

Tacco Nova-pohjalliset

Tacco Gel Senkfusskeil on Nova ja Futura -pohjallisiin verrattuna melko järeä tuki. Se kohottaa holvikaarta kunnolla ja sopii melko lailla kenkään kuin kenkään. Tätä tukea suosittelen, mikäli ongelma todella vaivaa ja askellukseen haluataan saada kunnon tukea. Siinä mielessä tuen käyttäminen on vaarallista, että se tuntuu niin mukavalta, että sen käyttöön saattaa jäädä koukkuun. Yksi asiakas kertoi laittaneensa tuen jopa lattarikenkäänsä, sillä on kokenut sen niin hyväksi. En kuitenkaan uskalla luvata, että se istuisi kaikkiin malleihin. Jonkinlaista maalausprojektia täytyy varmasti myös tehdä, sillä tuen sisäsyrjä on valkoinen.

Tacco Gel Senkfusskeil - pohjalliset

Suosittelen kaikkia "lättäjalkoja" jumppaamaan ja teettämään fysioterapeutin määräämät pohjalliset, mutta jos kärsivällisyys ei riitä niin apua on saatavilla todella helposti ja nopeasti. Nämä pohjalliset ja tuet ovat myös sen verran halvempia, että niitä voi ostaa useammatkin ja tanssi-illat (ja lisääntyneen innostuksen, ryhdin ja mukavuuden takia myös taidot) lähtevät aivan uuteen nousuun!
-Anni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti